”Tahtoisitko muutosta kevääseen, mutta uskallus, aika tai raha on esteenä? Kerää nyt rohkeutesi ja lähde mukaan muuttumisleikkiin!”

Helmikuussa minua pyydettiin mukaan Naistenpäivän muuttujaleikkiin kuvaamaan kahden henkilön muuttumisprosessia. Facebookissa pidettävässä haussa etsittiin kahta henkilöä, joille tehtäisiin täysi ulkonäkömuutos neljän Äänekoskelaisen yrittäjän voimin. Muuttujiksi valikoituivat parhaan perustelun antanut Tanja Ylikotila sekä hänen ystävänsä Merja Johansson. Itse olin heidän mukanaan dokumentoimassa muuttumisen eri vaiheita.

Aluksi otettiin tottakai ensin-kuvat, joissa Tanja ja Merja ovat omissa vaatteissaan ennen muuttumisleikkiä.

Ensin Tanjalle ja Merjalle BC-värianalyysin teki Virpi Malmberg. Värianalyysi tehdään käyttäen eri sävyisiä huiveja ja sen tarkoituksena on saada selville henkilölle parhaiten sopivat pukeutumisvärit. Värianalyysin tulos perustuu ihon väripigmenttien laatuun: kylmän pigmentin iho on kesän ja talven, lämpimän pigmentin taas kevään ja syksyn. Tanjasta paljastui kesä ja Merjasta syksy.

Värianalyysin jälkeen muuttujat pääsivät sovittamaan Virpi Katariinan vaatteita tulevaa muotinäytöstä varten, joka nähtiin naistenpäivän tapahtumassa Äänekosken kaupungintalolla. Vaatteiden valinnassa käytettiin analyysissa saatuja värikortteja. Muutamien sovitusten jälkeen molemmat löysivät itsensä näköiset ja tuntuiset vaatteet.

Seuraavaksi suuntasimmekin Mekottareen, jossa Tarja Huttunen meitä jo odottelikin. Myös Mekottaressa Tanja ja Merja pääsivät sovittelemaan erityylisiä vaatteita, ja miettivät, voisivatko sieltäkin valita päällensä mekon vai tuleeko muuten liian samankaltainen vaikutelma. Tanja ensin ihastuikin vaaleanpunaiseen kukkapaitaan, mutta se teki hänestä hieman kalpean näköisen. Merja taas sovitteli ensin oransseja vaatteita, mutta ne eivät hänelle mallinsa puolesta sopineet. Onneksi myös täältä löytyi mukavat ja heidän näköiset vaatteet tulevaan tapahtumaan.

Viimeisenä vaateliikkeistä piipahdimme Sirkku Tourusen luona Sirjuksessa. Sirkku olikin kuulemma jo aiemmin kertonut, että aikoo pukea molemmat muuttujat farkkuihin. Vaatteita ei tarvinnutkaan kauaa sovitella, sillä Sirkulla oli heti silmää katsoa, mitkä vaatteet kummallekin sopivat. Sekä Tanja että Merja ihastuivat vaatteisiinsa heti.

Ennen Sirjuksessa käyntiä muuttujat olivat ehtineet käydä Parturi-Kampaamo Cleopatrassa hiusten ja kulmien värjäyksessä, mutta sinne en ehtinyt toisen työn vuoksi mukaan. Naistenpäivälle oli kuitenkin sovittu aika kampauksiin ja meikkauksiin.  Tanjalle leikattiin hapsuinen ja kevyempi malli, koska hän ei halunnut hiusten pituudesta luopua. Hiuksia myös lähdettiin vaalentamaan ja lopuksi ne sävytettiin tyvestä pehmeän ruskeiksi ja latvoista vaaleammiksi. Kampauksena Tanjalle tehtiin isot, rennot kiharat. Meikkinä Tanjalle tehtiin harmaa silmämeikki, pinkit huulet sekä poskipunaa ja korostusväriä tuomaan valoa kasvoille.
Merjalla taas oli keskiruskeat jo jonkin verran harmaantuneet hiukset, ja niitä lähdettiin vaalentamaan. Sen jälkeen hiukset värjättiin kullanruskealla ja niihin tehtiin kullanvaaleita raitoja ja ne leikattiin lyhyiksi, hapsutetuksi malliksi, jättäen pituutta päälaelle runsaamman lopputuloksen saamiseksi. Hiukset föönattiin ja kiharrettiin tuuheiksi. Meikkinä Merjalla oli pronssinen smokey eyes-silmämeikki, huulissa syvänpunaista ja samaa punaa laitettiin myös poskille.
Kampaajana Eija Hamdi-Mäenpää ja meikkaajana Hanna Hamdi.

Illalla olikin sitten odotettu muuttumisleikin paljastaminen Sisä-Suomen lehden järjestämässä Naistenpäivän tapahtumassa.

Alunperin olisin halunnut kuvata jälkeen-kuvat ulkona ennen muutoksen julkistamista, mutta sille ei valitettavasti riittänyt aikaa.
Kiva oli olla mukana toteuttamassa Tanjan ja Merjan muuttumista kuvien muodossa. Kiitos mukana olleille yrittäjille yhteistyöstä!