Lapsikuvaukset – Hassuttelua, naurua ja heittäytymistä

Lapsikuvaus miljöössä


Lapsuusaika. Hetki elämässä, kun hän on pieni siihen, kun hän jo astelee ensimmäisiä askelia koulutietä pitkin.
Tuo aika on todellisuudessa lyhyt ja jossain vaiheessa havahdumme siihen. Mihin tuo aika kului? Millaisia muistoja niistä jäi? Varmasti vuosien päästä olisi ihanaa istua yhdessä oman lapsen kanssa noiden muisojen äärelle ja palauttaa ne mieleen. Ja mistä sitä parhaiten voisi nähdä oman lapsen kasvun ja kehityksen kuin kuvista!

Oletko joskus miettinyt mitä lapsikuvauksissa tapahtuu?
Näet valmiita kuvia, mutta niiden taustalle liittyy suunnittelua, hassuttelua, ujostelua, naurua, itkua,

heittäytymistä ja joskus jopa villiä menoa.

Ehkä tärkein sana lapsikuvauksia kuvailtaessa on luottamus. Me aikuiset ymmärrämme mitä tapahtuu, kun puhutaan kuvauksiin menosta ja kuvattavana olemisesta, mutta lapsi ei. Siispä minun kuvaajana tulee ansaita lapsesi luottamus ensimmäisten hetkien aikana. Sen vuoksi näissä kuvauksissa edetään leikin kautta, ilman kiirettä. Aikaa kannattaakin varata noin tunnin verran. Kuvauksen alussa saatamme ehkä vain istua hetken ihmettelemässä mikä kumma on tuo musta möhkäle, jota kannan mukanani. Olen tottunut työskentelemään eri ikäisten lasten kanssa jo edellisen ammattini puolesta, kun vielä työskentelin päiväkotimaailmassa. Minulta löytyy siis heittäytymiskykyä tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Lapsikuvaus miljöössä, Behind the Scenes

Villiä menoako?

Ehkäpä, tai sitten ei. Ainakaan tarkoituksenani ei ole istuttaa lastasi koko kuvausten ajan tietyssä paikassa ja pyytää häntä hymyilemään. Haluan ikuistaa kuviin lapsesi juuri sellaisena kuin hän todellisuudessa on. Hiljaisena, ehkä vähän totisena haaveilijana, tutkiskelevana luonteena tai vauhdikkaana rasavillinä. Jotta saisitte esikatselukuviin valinnanvaraa, otamme kuvia useammassa eri paikassa erilaisia rekvisiittoja käyttäen. Myös sisarus- ja perhekuvat onnistuvat samalla kertaa.

Milloin sitten olisi hyvä aika lapsikuvauksille?

Useimmiten varmasti lapset kuvataan ikävuosittain, mutta minun mielestäni sopiva aika voi olla milloin vain. Puolivuotiaasta lähtien lapsen kehitys menee huimaa vauhtia eteenpäin, kun hän oppii kääntyilemään, istumaan ja konttaamaan, kunnes hän pikkuhiljaa nousee tuettuna seisomaan. Myös ilmeet ja eleet muuttuvat kehityksen myötä.

Myös te vanhemmat olette tärkeässä roolissa taustajoukoissa. Lapsi saattaa tulla hakemaan turvaa teistä tai muuten haluaa huomionne. Pyrinkin osallistamaan myös teidät lapsenne viihdyttämiseen. Annan saippuakuplia puhallettavaksi, voimme laulaa yhdessä, onko teillä joku hassu ilme jolle lapsenne aina nauraa?

Lapsillakaan ei aina ole hyvä päivä. Siksi joskus voi käydä myös niin, että monesta yrityksestä huolimatta kuvia ei välttämättä saada otettua. Hän saattaa olla väsynyt, kiukkuinen tai ehkä hän vierastaa minua liikaa. Siinä tapauksessa sovimme vain uuden kuvausajan ja yritämme uudestaan. Pahinta, mitä kuvauksissa voi tapahtua, on pakottaa lapsenne olemaan kiltisti kuvissa. Siitä voi seurauksena olla trauma, joka vielä myöhemminkin yhdistetään kuvaustilanteeseen. Minulle tärkeintä on luoda lapsellenne hauska leikkihetki ja rento ilmapiiri.

Käy kurkkaamassa ottamiani lapsikuvia portfolion puolelta ja nappaa vinkin talteen, mitä kuvauksia varatessa kannattaa ottaa huomioon :)

Löydät lisää kuvia myös Facebookista ja Instagramista!