Hääkuvaus

 

Häiden kuvaaminen on yksi antoisimmista, mutta myös haasteellisimmista kuvauksista. Valokuvaaja pääsee näkemään ja kuulemaan monta erilaista tarinaa ja on läsnä tärkeimmissä hetkissä. Jokaisella hääkuvaajalla on oma tyylinsä ja tärkeintä on löytää juuri se teille sopivin. Kannattaa siis ajoissa olla liikkeellä ja tutustua useamman eri kuvaajan portfolioihin. Tässä blogitekstissä kerron hieman omia toimintatapojani kuvaajan näkökulmasta.

 

 

Hääkuvaajana toivon, että saisin tutustua hääpariin jo ennen, kuin he tekevät lopullisen valinnan kuvaajan suhteen. Pyrin siis aina mahdollisuuksien mukaan järjestämään niin sanotun esihääpalaverin, jossa keskustelemme parin toiveista ja näytän hieman referenssikuvia aiemmista toteuttamistani hääkuvauksista. Tässä vaiheessa ei tarvitse tietää vielä hääpäivän tarkkaa aikataulua. Esipalaverissa mietimme myös teille sopivan kuvauspaketin ja kirjoitamme hääkuvaussopimuksen. Varsinainen hääpalaveri pidetään noin kaksi viikkoa ennen hääpäivää. Siinä käymme läpi toiveita potrettien suhteen, aikataulua, potrettipaikkoja yms.. Palaveri voidaan pitää esimerkiksi mahdollisella potrettipaikalla.

 

 

Potretit ennen vai jälkeen vihkimisen? Tämä on kysymys, joka parin on mietittävä tarkkaan. Ennen vihkimistä on luultavasti enemmän aikaa, mutta joillekin pareille on tärkeää, että ensikohtaaminen tapahtuu vasta kirkossa. Jos potretit otetaan ennen vihkimistä, voidaan ennen niiden kuvaamista ottaa Fist Look-kuvat, jolloin saadaan ikuistettua ne ilmeet ja tunteet, kun pari näkee toisensa. Jos potretit päädytään kuitenkin ottamaan vasta vihkimisen jälkeen, on aikataulullisesti tarkkaan mietittävä, kauanko niihin varataan aikaa ettei häävieraiden tarvitsisi odotella juhlapaikalla kovin kauaa. Potrettikuvauksiin toivoisin varattavan aikaa noin 1½-2 tuntia, jotta kuvia ehditään ottamaan enemmän ja vaikka parissakin eri paikassa ilman kiirettä. Puolen päivän hääkuvauksissa voidaan potrettien ottamista jatkaa myös juhlien välissä. Minulle nimittäin saattaa tulla jokin mahtava idea, jonka toteuttamiseen menee maksimissaan 15 minuuttia. Näitä kuitenkin toteutaan vain silloin, jos juhlien aikataulu antaa myöten eli ns. rauhallisimmissa hetkissä.

 

 

Vihkipaikalla kuvaan saapua vieraita ja saatan pistäytyä morsiamen ja sulhasen luona taltioimassa viime hetken tunnelmia.
Vihkimisen aikana otan kuvia eri kuvakulmista häiritsemättä vihkitoimitusta.

 

 

Tärkeää on saada muistoja myös juhlapaikan koristelusta ja detaileista. Pyrinkin pääsemään juhlapaikalle ennen vieraiden tuloa. Joissain tilanteissa saatan kuvata juhlapaikan jo ennen päivän alkua, jos tiedän siellä olevan kaiken valmiina ja jonkun paikalla. Juhlien aikana keskityn ikuistamaan tunteita ja tunnelmaa. Jos jossain kuuluu naurua, suunnistan sinne :) Vaikka päivän aikataulua on käyty hääpalaverissa läpi, yllättäviä ohjelmanumeroita saattaa tulla. Yleensä kaasot ja bestmanit ovat näistä tietoisia ja toivoisinkin, että niistä tultaisiin kertomaan minulle, jotta osaan varautua ja olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Juhlien lomassa voidaan ottaa myös ryhmäpotretteja, joihin sukulaiset ja ystävät ovat tervetulleita. Näihinkin kannattaa aikataulussa varata jo hieman aikaa ja tehdä vaikka etukäteen pientä listaa siitä, ketkä ovat kuvissa yhtäaikaa, jottei juhlissa kuluisi ylimääräistä aikaa sen miettimiseen. Myös vieraat voivat tulla kysymään, ottaisinko heistä potretteja.

 

 

Häiden jälkeen pari saa koevedokset nähtäville noin kahden viikon kuluessa. Potrettikuvista hääpari saa valita mieleisensä kuvat, jotka työstän sitten valmiiksi asti. Valmiit kuvat toimitetaan salasanasuojatun nettigallerian kautta (puolen päivän pakettien kuvat muistitikulla) ja kuvat ovat sekä paino- että nettikokoisina tiedostoina. Kuvalinkkiä saa jakaa ystäville ja sukulaisille, ja hekin saavat julkaista kuviaan esimerkiksi somessa.